Scheidsrechters en aangepaste spelregels
De club heeft nog steeds een aantal scheidsrechters die vrijwillig thuiswedstrijden leiden. Dit groepje heren zorgt zelf voor de indeling en uiterlijk op donderdag zie je in de app en op de site of jouw wedstrijd een clubscheidsrechter krijgt. We adviseren de team managers om altijd zelf een scheidsrechter te regelen (bijvoorbeeld een familielid van één van de spelers), zodat je niet voor verrassingen komt te staan en er een back up is als de geplande scheidsrechter uitvalt. In principe fluiten de clubscheidsrechters alleen wedstrijden op een heel veld. Lees verder voor meer informatie en info over gewijzigde spelregels.
Nieuwe scheidsrechters zijn uiteraard meer dan welkom en dat geldt zeker ook voor niet leden. Sterker nog: we hebben al meerdere vaste scheidsrechters die puur voor de lol fluiten en geen spelend kind hebben. Voor wie interesse heeft om wedstrijden te gaan leiden en ook voor mensen die twijfelen: schroom niet en probeer het gewoon een keer. We helpen je op weg en een cursus en tenue is bespreekbaar. Uiteraard wordt het vaste scheidsrechterschap als een vrijwilligerstaak gezien. Neem contact op met coördinator Peter Berkvens als je interesse hebt: pj.berkvens@quicknet.nl
Voor alle wedstrijden op een aangepast (kleiner) veld dient de team manager altijd zelf een scheidsrechter of spelbegeleider te regelen. Mochten er jeugdleden zijn die juist graag bij dit soort wedstrijden willen oefenen, neem dan even contact op met Marc Brunekreef: marcbrunekreef@gmail.com.
We gaan ervan uit dat alle team managers hun teams en supporters op het hart drukken dat ook scheidsrechters (uit en thuis!) het veld op gaan om een leuke tijd te hebben en te ontwikkelen. Respect van alle kanten is onmisbaar, laat hooguit je aanvoerder communiceren tijdens de wedstrijd en bedank de scheids na afloop. Dan maken we er met elkaar weer een prettig seizoen van.
Nieuwe spelregels KNVB in het voetbal
Afstand houden van een muurtje
Wanneer bij een vrije trap een muurtje wordt neergezet, moeten tegenstanders minstens een meter afstand houden. Duwen en trekken in muurtjes moet hiermee tot het verleden behoren. Let wel: een muurtje is pas een muurtje als er drie of meer spelers in staan. Bij twee spelers geldt de regel dus niet.
De keeper krijgt meer vrijheid bij een penalty
Waar de keeper vroeger met beide voeten op de doellijn moest staan en pas naar voren mocht bewegen nadat de bal bij een strafschop getrapt werd, krijgt hij nu meer bewegingsruimte. Op het moment dat de penalty wordt ingeschoten, moet de doelman minstens één voet op of boven de doellijn hebben. Er is een keerzijde voor de sluitpost. Voorheen werd deze regel nauwelijks gehandhaafd.
Doelschoppen zijn meteen in het spel
Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.
De scheidsrechter is geen ‘dood element’ meer
Frustrerend: balverlies lijden door een in de weg lopende scheidsrechter. Of nog erger: een scheidsrechter die een doelpunt maakt, zoals een paar maanden geleden bij Harkemase Boys tegen Hoek in de derde divisie. Dat kan vanaf dit seizoen niet meer. Wanneer de bal via de scheidsrechter bij een andere ploeg terechtkomt of in het doel gaat, wordt het spel onderbroken en hervat met een scheidsrechterbal.
Geen opstootjes meer bij een scheidsrechtersbal
Vroeger stonden twee tegenstanders bij elkaar, die nadat de scheidsrechter de bal liet vallen geregeld naar elkaar uithaalden. Dat is verleden tijd. De scheidsrechter laat de bal nu vallen voor een speler van het team dat het laatst de bal raakte. Tegenstanders blijven op vier meter.
Wisselen via de kortste weg
De klassieke ‘tijdrekwissel’. Haal in de slotfase een speler van het veld die tergend langzaam naar de dugouts sjokt. Met een nieuwe regel moet deze tot het verleden behoren. De gewisselde speler moet nu het veld bij de dichtstbijzijnde zijlijn of doellijn verlaten.
‘Hand van God’ wordt onmogelijk
Aangeschoten hands of niet, het blijft voer voor discussies. Vroeger kon je met een onopzettelijke handsbal zelfs scoren. Dat verandert nu ook. Als de bal via de hand van een aanvaller onopzettelijk in het doel gaat of er door een onbedoelde handsbal een ‘veelbelovende situatie’ ontstaat, is er altijd sprake van strafbaar hands.
ABBA verdwijnt van het podium
En last but not least: het ABBA-systeem bij strafschoppenseries gaat na één seizoen weer in de ijskast.